Menu

Marjan de Visser restaureert schilderijen, een terugblik op schilderij restauratie 2016

Restaurator marjan de visser behaalde veel certificaten en is gespecialiseerd in new cleaning methods. Haar motto is life long learning.

schilderij restauratie 2016

marjan de visser

Marjan de Visser: een terugblik op schilderij restauratie 2016,

Museum More

Als restaurator kijk ik terug op 2016, dat jaar bracht een aantal interessante conservering projecten. Het jaar begon met een restauratie project van 49 schilderijen van Ferdinand Erfmann. Museum More opende het jaar met een solo presentatie van Erfman die duurde van van 31 januari tot 31 mei. De schilderijen die voor restauratie in het atelier kwamen waren afkomstig uit twee collecties: het Stedelijk Museum Schiedam en de Kuntstuitleen Rotterdam.

Schoonhoven in Stedelijk Schiedam

Het Schiedams museum toonde t/m februari een overzichtstentoonstelling van Jan J Schoonhoven ” De werkelijkheid van Jan Schoonhoven. Veel bruiklenen kwamen uit particulier bezit en musea. De conditierapporten werden door mij opgesteld en ik en controleerde de condities van de overige werken bij binnenkomst en vertrek.

Constant Nieuwenhuijs

De kunstenaar Constant kreeg in twee musea gelijktijdig een overzicht tentoonstelling van mei tot en met september. In het Cobra Museum onder de titel Ruimte + Kleur en in het Haags Gemeente Museum onder de titel CONSTANT – NEW BABYLON, aan ons de vrijheid. Voor beide tentoonstellingen conserveerde ik samen met Marya Albrecht 15 schilderijen.

Cornelius Johnson van Ceulen

In de zomer van 2016 verplaatste ik mijn studio naar het oude stadhuis van Middelburg om daar met stagiaires en collega’s een groot 17e eeuws schuttersstuk van ca. 200 x340cm te restaureren. Het werd in 1650 geschilderd door Cornelius Jonson van CeulenDit project kreeg lokale belangstelling van de TV en radio. Zeeuwen uit Middelburg en omgeving bezochten het stadhuis om het schilderij te zien, maar ook toeristen uit binnen en buitenland kwamen kijken. Een gids vertelde de geschiedenis van de schutterij en de schutters op het schilderij en wat er gebeurde aan het schilderij tijdens de restauratie.

De ontdekking van Jaap Nanninga

Terug in Den Haag wachtte er een muurschildering van de Haagse kunstenaar Jaap Nanninga. Hij schilderde deze in de jaren 50 van de 20e eeuw op de muur in een kinderkamer van een Haags woonhuis. De primaire kleuren en kinderfiguurtjes doen sterk aan de Cobra stijl denken. Het werk werd ontdekt tijdens een verbouwing door de nieuwe eigenaar die het graag wilde behouden.

Universiteitscollectie Erasmus Rotterdam

Op het einde van het jaar vroeg de Rotterdamse Erasmus Universiteit of ik uit haar kunstcollectie een groot en modern acryl schilderij van Henk Huig wilde conserveren om te herplaatsen in de Universiteitsgebouwen. Het schilderij bleek uit verschillende soorten acrylverf te zijn opgebouwd en was daardoor een uitdaging. Mijn kennis van acrylverf reiniging kon ik hierbij goed gebruiken. Vrijwel iedere kleur of verflaag kreeg een andere behandeling.

Ook brachten in 2016 particuliere klanten meerdere spannende restauratieopdrachten in het atelier. Het levert steeds weer nieuwe verhalen over de relaties tussen eigenaren en kunst en van waardering voor kunst op. En er waren weer zo veel leuke dagen samen met collega restauratoren. Samenwerken en de projecten bespreken, het werk en leven van een restaurator is nooit saai. Er is altijd afwisseling bij schilderij restauratie.

Een mooi voorbeeld van restauratie schilderijen!
★ Mijn kennis van schilderijen en de liefde voor restauratie in het algemeen deel ik graag met collega’s en opdrachtgevers ★

Share on Social Media

Inhoudsopgave

Follow Us

Laatste Posts:

Interview Blijtijds

Voor het magazine Blijtijds ben ik door freelance journalist Marjolein de Jong geïnterviewd voor de herfst-editie van 2024 met als thema ‘kunst op zoek naar een restaurator’. Het artikel heet ‘Blijmaker’ en met de titel ‘het schilderij is een deur

lees verder »

Arthur Brand redt Lentetuin

Arthur Brand redt Lentetuin uit handen van de onderwereld! Het is te danken aan de recherche van Regionale Eenheid Midden-Nederland en Arthur Brand dat Lentetuin, geschilderd door Vincent van Gogh in 1884, weer terug is in het Groninger Museum.  Behind the

lees verder »

Jacob Por in Agathakerk

Jacob Por maakte deze plafondschildering op het tongewelf van de Agathakerk (Agathatsjerke) in Oudega in 1922. De tijd waarin de Ploegschilders door het Groninger land trokken en rond Blauwborgje hun kleurrijke expressionistische schilderijen schilderden. En ook de tijd waarin opgravingen

lees verder »

Openluchtmuseum het Hoogeland

Familie Louis Trip Het Openluchtmuseum het Hoogeland heeft van de Familie Trip een schilderij in bruikleen.  Het is Louis Trip die samen met zijn vrouw Christina voor de Warffumborg staan. Daarbij zijn ze omringd door hun kinderen in allegorische kleding

lees verder »