restauratie
restauratie van een schilderij
de intake van een schilderij
In restauratieatelier Marjan de Visser begint iedere restauratie van een schilderij met een persoonlijk gesprek met de eigenaar. Natuurlijk weet de eigenaar veel te vertellen over zijn schilderij. Daarom is dit persoonlijk gesprek zo belangrijk. Vervolgens vertelt de restaurator wat zij ziet aan het schilderij. Maar ook wat ze hoort en ruikt. Zo klinkt een bedoekt schilderij hard en hol. En een berookt schilderij ruikt naar nicotine. Eventueel volgt na dit gesprek een kleine test. Dit om het vuil of het vernis aan te tonen. Uiteraard neemt Marjan de Visser voor dit gesprek alle tijd. Meestal met een kopje thee of koffie erbij!
plan van aanpak
Dan als de klant besluit over te gaan tot de restauratie van zijn schilderij…volgt het inname formulier. Het schilderij belandt in de laden kast. Het behandelplan is de eerste stap. Fotografie van voor – en achterzijde. Daglicht en UV fluorescentie. Indien nodig infrarood. Meestal neemt de restaurator ook digitale microscoop foto’s. Dan volgt het uitvoeren van tests.
De restaurator bestudeert het schilderij aan de voor – en achterzijde bij daglicht en UV fluorescentie. En zo liefst ook onder de microscoop. Daarbij bekijkt de restaurator zeker ook constructie en de drager. Waarop is het schilderij geschilderd? Is dit op een linnen of op een paneel. Mogelijk zelfs op een ander materiaal. welke verf gebruikte de schilder. Was dit olieverf, acrylverf of misschien wel caseïne. Vrij vaak is een schilderij voorzien van een vernislaag. Natuurlijk is de restauratiegeschiedenis belangrijk. Want vaak is een schilderij al eerder behandeld. Zo is er voldoende informatie verzameld voor het opstellen van een behandelplan.
de restaurator fotografeert het schilderij
bij daglicht, strijklicht, UV licht en met de (digitale) microscopie.
reinigingstests en vernisafname tests
denk bij restauratie van
een schilderij aan:
- Het stof aan de achterzijde van het linnen dat verwijderd zal worden. Maar ook en achterkant bescherming aanbrengen om schades en vervuiling te voorkomen.
- Het stof aan de achterzijde van het linnen dat verwijderd zal worden. Maar ook en achterkant bescherming aanbrengen om schades en vervuiling te voorkomen.
- Bij schilderij restauratie hoort ook het schoonmaken van zowel geverniste als ongeverniste verflagen. Denk daarbij aan stof, spetters, nicotineaanslag, insectensecretie.
- Bij restauratie van schilderijen wordt vaak de verouderde en vergeelde vernislaag verwijderd.
- Veel voorkomende schade is het loslaten van de verflaag. Indien de verfschollen dreigen los te laten wordt over gegaan op het hechten. Hierbij zijn zowel natuurlijk – als synthetisch hechtmiddelen een optie.
- Bij restauratie van schilderijen denk dan ook aan de lacunes in de verflaag. Een plamuur op structuur maakt deze weer compleet. De retouche is de ‘finisching touch. De plamuur is zelfgemaakte specifiek voor ieder schilderij.
- Bij restauratie van schilderijen hoort ook het repareren van scheuren in het linnen. Dit kan door de scheur te stabiliseren met ‘der Trecker’. Een andere optie is om de draden te lassen met de hete naald. Het is soms ook mogelijk om met een chirurgische naald en draad de scheur te hechten.
- Bij restauratie van schilderijen is bedoeking soms de juiste keuze om het kunstwerk te redden. Een optie is de bedoeking van het schilderij met koude doublage techniek onder lage vacuüm. Een doublagedoek is vooraf behandeld met een lijm – Mistlining. Tijdens het procedé is de lijm gereactiveerd met een oplosmiddel en komt de hechting tussen beide doeken tot stand.
- Bij restauratie van schilderijen is vaak de laatste handeling het vernissen. Bij het aanbrengen van vernissen kiest de restaurator uit een grote hoeveelheid (zelf gemaakte) stabiele synthetisch vernissen met toevoeging van UV filter.
Follow me on social media
Laatste post
Interview Blijtijds
Voor het magazine Blijtijds ben ik door freelance journalist Marjolein de Jong geïnterviewd voor de herfst-editie van 2024 met als thema ‘kunst op zoek naar een restaurator’. Het artikel heet ‘Blijmaker’ en met de titel ‘het schilderij is een deur
Arthur Brand redt Lentetuin
Arthur Brand redt Lentetuin uit handen van de onderwereld! Het is te danken aan de recherche van Regionale Eenheid Midden-Nederland en Arthur Brand dat Lentetuin, geschilderd door Vincent van Gogh in 1884, weer terug is in het Groninger Museum. Behind the
De Lentetuin door Vincent van Gogh
Over hoe het schilderij de lentetuin door Vincent van Gogh terug kwam naar een roof en hoe het er nu uit ziet. Lees verder →
Jacob Por in Agathakerk
Jacob Por maakte deze plafondschildering op het tongewelf van de Agathakerk (Agathatsjerke) in Oudega in 1922. De tijd waarin de Ploegschilders door het Groninger land trokken en rond Blauwborgje hun kleurrijke expressionistische schilderijen schilderden. En ook de tijd waarin opgravingen