schoonmaken ongevernist schilderij
★Restauratie Cobra Schilderijen★
Mogens Balle (1921-1988) was een Deense kunstenaar gerelateerd aan de CoBrA beweging.
Schilderijen van de Deense kunstenaar Mogens Balle had ik tot voor kort nog niet gerestaureerd. Daar en tegen restaureerde ik wel schilderijen van zijn landgenoot kunstenaar Asger Jorn. Dus deze Deen is een nieuwe ontdekking voor mij. Het schilderij van Mogens Balle dat ter behandeling is aangeboden in Restauratielier is uit circa jaren zestig of zeventig van de 20ste eeuw. Maar aan zijn stijl zie je direct zijn relatie met CoBrA. Ook het Cobra Museum in Amstelveen schenkt op haar website ook aandacht aan zijn biografie Cobra Museum M.Balle
neem contact met ons op★
Mogens Balle op tentoonstelling CoBrA in Rome
Schilderijen van Mogens Balle waren ook opgenomen in de eerste CoBrA tentoonstelling in Italië. Dit was in 2016 onder de naam “CoBrA. Una grande avanguardia europea (1948-1951)”, in Rome. Samenstellers waren de conservatoren Damiano Femfert en Francesco Poli. En de organisatie was in handen van Fondatione Roma, locatie het Palazzo Cipoll, Via Del Corso 320, Roma. Maar liefst 26 kunstenaars waren vertegenwoordigd. Vandaar een zeer volledige tentoonstelling dus. Maar liefst twee schilderijen door Mogens Balle waren opgenomen, een uit de collectie van de weduwe Greta Balle. Het grote schilderij ‘ Som Skraemte sommerfugle uit 1965 (10 x 150 cm). En het andere schilderij ‘Vegetatieve Spring’ uit 1950 (80 x 75cm) is afkomstig uit de collectie van Anne en Lars Olesen.
Conditie checks en koerierdiensten
Voor die Romeinse tentoonstelling restaureerde ik schilderijen van Constant, Corneille en Wolvekamp uit de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam en de Stichting Constant Het was een prachtig ingerichte tentoonstelling. Iedere zaal een ander onderwerp en kleur. Ook de catalogus is heel uitgebreid vormgegeven.
Restauratie schilderijen van CoBrA Kunstenaars
Mogens Balle volgt een lange lijst van schilderijen van Nederlandse, Deense, Belgische CoBrA kunstenaars die in het atelier zijn gerestaureerd. Karel Appel en Constant, Jan Nieuwenhuys, Theo Wolvekamp, Anton Rooskens, Eugène Brands, Asger Jorn, en Corneille.
In 2000-2003 initieerde het Stedelijk Museum Schiedam een groot conserveringsproject voor haar CoBrA collectie. Daarvoor restaureerde ik meerdere schilderijen zoals De Wilde Jongen en Oerbeest van Karel Appel. Vanaf 2017 restaureer ik de schilderijen van Constant uit de Stichting Constant. De schilderijen uit Constants oeuvre beslaan niet alleen de CoBrA periode. Ook voor de schilderijen uit de collectie van het CoBrA Museum restaureer ik schilders uit zowel Nederland als daarbuiten. Maar ook een groot schilderij van Karel Appel uit 1967 uit de CoBrA collectie van The Phoebus Foundation.
Overeenkomstige stijlkenmerken
Persoonlijk zie ik in dit schilderij van Mogens Balles een visuele overeenkomst met het vroegere CoBrA werk van Corneille. Vooral aan de labyrintachtige composities, die doen denken aan steden, tuinen en landschappen. Ze hebben hetzelfde gevoel voor compositie en lijnvoering. Wel zie ik een lossere en ook spontanere toets bij Mogens Balles schilderij dan in het handschrift van Corneille dat in de Cobra jaren meer bedachtzaam oogt.
Restauratie schilderij Mogens Balle
schoonmaken ongevernist schilderij
Bij reiniging van een schilderij zoals dat van Mogens Balle heb je te maken met een overwegend mat en poreus verfoppervlak. Voor reiniging van vuil zijn veelal watermengsels nodig. Het reinigingsmiddel zal makkelijk de verflaag dringen. En dat is niet geheel ongevaarlijk voor de verflaag. Het is daarom de uitdaging om een techniek en middelen te kiezen die het vuil verwijderen maar waarbij het contact met de verflaag zo kort mogelijk is. Daarom is het schoonmaken van het ongevernist schilderij zoals het oppervlak bij Morgens Balle gecontroleerd door ons uitgevoerd.
Toegepaste reinigingstechniek en middelen
Voorafgaand aan de reiniging is de zuurtegraad van het verfoppervlak gemeten. Daaruit kunnen we aflezen welke pH het reinigingswater moeten krijgen voor een gecontroleerde reiniging. Om te voorkomen dat dit middel te lang contact met het verfoppervlak maakt gebruiken we een gecontroleerde toe- en afvoer.
De toevoer gaat met een spuit waaraan een naaldje is gekoppeld; ’syringe driver’, dat met lange tussen pozen een druppeltje reinigingsmengsel afgeeft. Het naaldje zit verbonden aan het penseeltje. Dat penseeltje zorgt voor een goed contact met het verfoppervlak. De afvoer gaat met de Aspeed. Het zuigt het reinigingsmengels met het opgeloste vuil op. Het vraagt een goede coördinatie tussen beide handen. Maar het lukt mijn collega om op een mooie manier dit kwetsbare verfoppervlak te reinigen van vuil. Het levert geen spectaculaire verschil, maar zeker is dat een veilige methode is om een ongevernist schilderij schoon te maken.
neem contact met ons op★