Het schilderij van Virgiel
La Pasqua di San Marco
Het schilderij “La Pasqua de San Marco” uit 1935 van professor Huib Luns (1881 – 1942) toont een religieus tafereel van het paasfeest van San Marco.
Al tientallen jaren hangt dit grote schilderij in de Eetzaal van het sociëteitsgebouw van de Katholieke Studenten Vereniging “Sanctus Virgilius” in Delft (kortweg: Virgiel).
Huib Luns is ook de vader van de alom bekende Joseph Luns, minister van Buitenlandse Zaken (1956-1971) en secretaris-generaal van de NAVO (1971-1984)
Huib Luns werd in 1931 hoogleraar aan de Technische Hogeschool Delft. En zie hier – via de verbondenheid van het katholieke geloof en de Technische Hogeschool – de link met Virgiel!
Het is echter niet bekend wanneer en hoe het schilderij in bezit van Virgiel is gekomen.
Frans Smoor restaureert en schildert
Maar het is wel een heel bijzonder schilderij van Virgiel. Want in de jaren ’60 van de 20e eeuw heeft Virgiliaan Frans Smoor het schilderij aangepast naar ‘zijn tijd’. En hoe kwam dat? Doordat zijn club van jaargenoten ‘de Orde van Sint Barbara’ het zwaar beschadigde schilderij terugvonden in het sociëteitsgebouw van de vereniging. Daarna schilderde en restaureerde Frans het schilderij naar eigen inzicht. En alle leden de Orde van Sint Barbara kregen een plekje in de voorstelling.
De vervuiling van het schilderij
Om als schilderij van Virgiel in de Eetzaal te hangen krijg je heel wat te verduren. Eten, vocht, hitte, drank, glas. Want het leven van een schilderij gaat niet altijd over rozen, de waardering voor een schilderij kent vele gezichten.
De bijzondere band met het schilderij
Want het is deze geschiedenis die ervoor zorgt dat het schilderij onlosmakelijk met Virgiel is verbonden. Daarom zijn de leden van deze vereniging de belangrijkste stakeholders van dit kunstwerk. Uiteraard zijn zij zich daarvan wel zeer bewust. Dit werd duidelijk in een gesprek met Frank van Iersel: één van de geportretteerden op het schilderij, Nick Peters: voorzitter van de Reünistenvereniging, en twee leden van de erfgoed-commissie van Virgiel.
Virgilianen restaureren
Die betrokkenheid gaat zo ver dat de leden van de vereniging zelf meehelpen met de restauratie van dit schilderij. Studenten werken mee met het loshalen van het doek. Ze spannen eigenhandig een steundoek op het raamwerk. Reinigen de lijst, door Frank van Iersel nog eigenhandig gemaakt!
Beheer en behoud van het schilderij
Behoud voor de toekomst is onderdeel van de het restauratieproces. Daarom wordt het klimaat in de Eetzaal nu al gemeten. Het schilderij zal pas in het voorjaar van 2022 teruggaan naar de zaal. Een half jaar meten is weten. Wat gebeurt er met het klimaat als er 100 man eten en feesten. De temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid worden gemeten met een kleine tag. Dan volgt de vraag: “Hoe kan het schilderij dan het best worden beschermd”? Studenten denken mee over dit proces. Gaan ze het beschermen of tijdelijk verhuizen als er goed gefeest wordt. De metingen en de mogelijkheden vormen de basis voor een plan van aanpak. Govee SMART THERMO-HYGROMETER
De toekomst van het schilderij van Virgiel
De komende jaren wordt de conditie van het schilderij goed in de gaten gehouden. Samen met de studenten controleren we de eerste twee jaar de staat van het schilderij. Daarna gaan de studenten het zelf uitvoeren. Vervolgens gaan zij de kennis overdragen aan hun opvolgers. Een logboek bijhouden en kennis overdragen is onderdeel van het beheer en behoud programma.
Het schilderij op www.virgielreunist.nl
Op de website van de Reünistenvereniging van Virgiel staat een mooi verslag over de geschiedenis dit bijzondere schilderij.
https://www.virgielreunist.nl/restauratie-eetzaal-schilderij/